• http://www.galdahokejs.lv
  • Stiga
  • www.perfettivanmelle.com/
  • Nano.lv
  • RD IKSD
  • Bahlsen
  • Mollers
  • LPK
  • mentos
  • LSFP
  • Chupachups
  • Fruittella
  • Meller
  • Meduskoks
  • TabulaRasa
  • IZM

MŪSU PARTNERI


stiga

mentos

chupachups

valsts sportam
Rīgas Dome IKSD


LSFP logo

Galda hokejs Rīgas skolās arī jaunajā sezonā

Sākoties jaunajai 2012./2013.g.sezonai, Latvijas Galda hokeja federācija atsākusi vadīt specializētas galda hokeja spēles STIGA PLAY-OFF nodarbības Rīgas skolām.

LGHF, kuru 2006.gadā Latvijas nacionālā Sporta Padome atzina galda hokeju par sporta veidu un piešķīra LGHF tiesības vadīt un koordinēt galda hokeja darbu Latvijā, mērķis ir turpināt iepazīstināt un piesaistīt Latvijas jaunatni šim atraktīvajam sporta veidam, kurā nieka 10 gadu laikā Latvija ir sasniegusi Pasaules galda hokeja virsotnes. Paralēli atsāktajam darbam ar skolām tiek strādāts arī pie galda hokeja metodiskajiem pamatiem topošajiem treneriem un sportistiem. Pašlaik, tieši galda hokeja speciālistu iztrūkums ir klupšanas akmens vēl intensīvākai un pārliecinošākai Latvijas galda hokejistu ekspansijai Pasaulē.

Nodarbības tiek vadītas pēc jau pagājušajā sezonā praksē ieviestās shēmas. Skolās sporta stundu laikā tiek aizvadītas 6-8 nodarbības 40 minūšu garumā. Vienā nodarbībā piedalās 2 klases (apmēram 50 bērnu) un vienas skolas ietvaros ar galda hokeju var iepazīties līdz pat 400 bērnu.

Sākumā skolēni 3.-4.minūšu garumā iepazīstas ar īsu Pasaules un Latvijas galda hokeja vēsturi, tad 2 minūšu laikā tiek informēti par svarīgākajiem spēles noteikuma punktiem un tad atlikušajā laikā paši iepazīstas ar galda hokeju aizvadot vairākus savstarpējos mačus, turklāt, lai skolēniem būtu priekšstats par to, kāpēc galda hokejs ir sporta veids un nevis tikai kaut kāda bērnu spēle, līdzīgi, kā dambretē un šahā, kad notiek masveida spēles (pie vairākiem galdiem sēž daudzi izaicinātāji, bet ik pēc brīža pie katra galda pienāk meistars, kurš viens pats aizvada visas šīs spēles ar izaicinātājiem), galda hokeja pasniedzējs pienāk pie katra galda un pēc iespējas ar katru no skolēniem vienas nodarbības laikā aizvada ātru mini spēli līdz pirmajiem gūtajiem vārtiem.

Nodarbības vadītājs Sandis Kalniņš, kurš ir viens no LGHF valdes pārstāvjiem un arī pats aktīvi piedalās sacensībās, nodemonstrē efektīgu ripas pārvaldīšanas tehniku un saspēli ar laukuma figūriņām, tā lai skolēniem pēc iespējas interesantāk būtu uztvert notiekošo laukumā. Tā kā galda hokejs ir diezgan sarežģīta un komplicēta sporta spēle, kurā liela loma ir loģiskajai domāšanai, sīkajai muskuļu motorikai un spējai ātri pārredzēt lakumu un atbilstoši rīkoties, tad nodarbībās piedalās skolēni sākot ar 4.- 5.klasi un vēcāki, līdz pat 12.klasei. Izņēmums nebija arī Rīgas Puškina licejs, kurā notika pirmās galda hokeja nodarbības šajā mācību gadā. Puškina licejs ir atklāts 1989. gadā un tā ir mācību iestāde ar padziļinātu krievu valodas un kultūras apguvi.

Papildus ieguldītajam darbam turpmāk labākie skolēni no katras apmeklētās skolas tiks uzaicināti uz Pasaules tūres lielā sešinieka posmu – Rīgas Kausu.

Interesanti, ka Puškina licejs atrodas Sarkandaugavas ielā 22, bet tur pat blakām, pāris soļu attālumā, Sarkandaugavas ielā 24 atrodas Bērnu Jaunatnes Centrs „Laimīte” – tā pašlaik ir vienīgā vieta Rīgā, kur pie viena no vadošajiem pasaules galda hokeja spēlētājiem (Edgars Caics, 4.vieta Pasaules reitingā) var piedalīties treniņos (ceturtdienās no 16:00 – 17:00 un sestdienās 11:00 - 12:00). Tieši šajos laikos notiek nodarbības iesācējiem.

Kā jau to varēja gaidīt, vairumā bērniem šī nodarbe gāja pie sirds un arī sporta skolotāja Svetlana teica atzīstamus vārdus, jo skolēniem tika pasniegts kaut kas jauns un nebijis. Sevišķi lielu interesi izrādīja vecāko klašu skolēni, kuri pat vairākas reizes prasīja aizvadīt sparinga mačus ar nodarbību vadītāju. Kā noskaidrojās, daļai skolēnu mājās tieši šī galda spēle jau ir, tomēr pārsvarā visiem bija neviltots pārsteigums par galda hokeja spēles iespējām (kombinācijām, saspēlēm, pārdomātu saspēli un par ātro tehnisko un precīzo izpildījumu).

TURNĪRU KALENDĀRS

KALENDĀRS TABULĀ
RK logo